Van hartenpijn naar rust en zijn

Throwback | Een relaxte week, met intensieve afsluiter…

Afgelopen week heb je wellicht stories gezien van mij met Thijmen. Lekker aan zee, paar dagen er tussenuit. Na een klusweek tijdens de hittegolf heb ik bewust voor een week pauze gekozen. Thijmen is namelijk afgelopen zaterdagochtend naar zijn vader gegaan en ik bracht hem weg voor de zomervakantie. Ik zie Thijmen 2,5 week niet…

Consequenties van gescheiden zijn.

Eerder schreef ik al over dat acties consequenties hebben. Voor beide partijen zijn de consequenties pijnlijk, of je nu degene bent die de scheiding wilde of die het is overkomen. Deze consequenties doen pijn en de dagen voor zaterdag zaten daarom vol met vreugde en pijn tegelijk. Bewust genoot ik zoveel ik kon van ons tweetjes samen, met zaterdagochtend vreselijke hartenpijn. We pakten de auto in, tassen vol kleding, zijn fiets. Een cadeautje voor Thijmen en ook de zoon van z’n vaders vriendin. Bij zijn vader aangekomen, even gepraat, auto uitgepakt, cadeautje gegeven en toen kwam het moment. Ik had het er nog met mijn tante over de avond ervoor.

Slikken of stikken.

Ik ga niet huilen bij het afscheid, want Thijmen mag niet zien dat zijn moeder kapot gaat van verdriet. Haar hart een groot deel mist als hij er niet is. Mijn leven niet compleet is zonder hem. Thijmen gaf me een grote intense kus en mega knuffel. Alsof hij echt doorhad waar ik hem op had voorbereid. Een superleuke vakantie met papa, maar dat hij mama dan een poosje langer niet zal zien. Hij mag voelen dat ik hem een geweldige vakantie gun met zijn vader, zijn vriendin en zoontje. Ik weet dat ze het gezellig gaan hebben, ik weet dat hij plezier heeft daar. Het was en is dubbel.

Hoe heb ik voor mezelf gezorgd?

Na dit moeilijke afscheid heb ik eerst de hond uitgelaten. Buitenlucht doet mij altijd goed, tranen laten gaan. Ook snap ik nu dat alleenstaande moeders zeggen dat ze hun huis in het weekend dat kind er niet is helemaal schoon hebben gemaakt. Even voor de duidelijkheid, dit is niet mijn hobby, dus in weekenden heb ik dit nog nooit gehad 😉 Nu voelde ik de drang voor een schoonmaak. In een uur tijd had ik gedaan waar ik normaal wel een ochtend over kan doen. Ik merkte ook hier dat mijn hoofd wat leger werd. Even doorgaan. Huilen mag. Even mijn aandacht bij het stofzuigen en daardoor weer mijn hoofd wat lichter.

Beetje bij beetje werd mijn hoofd wat leger.

En ja, daar kwam ze aan, mijn lieve vriendin Marian. Ze had me al voorbereid op de grote knuffel die ze me zou geven. En hij was lang. En ik mocht huilen, huilen, huilen. We begonnen met thee en praatten uren lang. Vervolgens zouden we naar de supermarkt, maar vlogen we eerst nog een toffe winkel in. Shoppen is ook zo’n goede hoofd-leeg-maker. Gelukkig kan ik op deze momenten wel goed voelen of iets een miskoop wordt door die drang naar shoppen. Ook wel emotieshoppen, niet handig. Een hele toffe broek en waanzinnige jurk ging mee naar huis. Mijn vriendin slaagde nog beter. Ook zij genoot van mijn input als kledingstyliste natuurlijk. Uit staan kan en wil ik uiteraard niet 😉 Snel naar de supermarkt, door naar huis voor de late lunch. Oude kleding aan om mijn nieuwe huis te laten zien en de verfbakken te vullen. Weer een hoofd-leeg-maker! We hebben heerlijk gewerkt, gepraat, met muziek meegezongen. Gedoucht en samen naar de Dedemsvaria. Feestweek in ons dorp. Heerlijk gegeten en natuurlijk nog een dansje gewaagd. Een hele lange dag, maar wat een heerlijke dag.

Alleen naar de kerk terwijl je beste vriendin bij je logeert?

Mijn vriendin gelooft niet in God, wel het universum. Ze weet dat ik zondags graag naar de kerk ga, dus vroeg ze mij of ze mee zou gaan. Stond ik daar met mijn mond vol tanden en ja, ik schoot ook even vol. Zegt ze dat serieus? Wil ze met me mee? Zo lagen we zaterdag 1:30 op bed en stonden we 8:00 weer op. Heerlijk om niet alleen in de kerkbanken te zitten. Zo fijn de steun te ervaren. Waar de kerkdienst over ging? Het huwelijk en wat daarover in de Bijbel staat. En wie las de schriftlezingen voor? Onze trouwambtenaar. Hoe kon het?

Mijn nieuwe thuis verven, fotograferen en mijn to-do-list inkorten.

Inmiddels zijn we alweer 3 dagen verder. Een dag lekker geverfd in mijn huis. Een dag gewerkt. Wat een toffe ondernemers heb ik voor mijn lens. Power en energie. WoW! De beelden spatten van mijn camera. Vandaag een dag van alles aan het doen. In huis rommelen, boekhouding, bellen met klanten van volgende week, reageren op kledingsets, enz… oftewel mijn to-do-list inkorten. Morgen weer genieten van een enthousiaste vrouwelijke ondernemer voor mijn camera. Avondeten en de avonden alleen zijn even wennen. Gelukkig voel ik rust. Ik gun mezelf ook even tijd voor mezelf. En afleiding is fijn hoor, de afwisseling is en werkt goed voor mij.

Dat gevoel van, zijn. In het hier en nu.

Mijn vriendin las me een quote voor: “If you are depressed, you are living in the past. If you are anxious, you are living in the future. If you are at peace, you are living in the present.” En zo is het. Ik leef iedere dag in het nu. Geniet van wat er mag zijn. En Thijmen? Die geniet bij zijn vader. Ik kreeg al leuke foto’s via de app.

Wil je weten wie ik ben en waarom ik doe wat ik doe? Lees over mij