Contact met je gemeente. Niet in de kerk, maar online verbinden. In verband met het Corona virus.

Wat zijn het rare dagen… ik keek donderdag naar de persconferentie over het corona virus en ook al wist ik dat er andere stappen gezet zouden worden, dan is het toch spannend wanneer je dit dan letterlijk hoort.

In de groepsapp van onze 20-ers/30-ers geloofsgroep vroegen we ons al af hoe we nu gaan ‘kerken’ en benieuwd hoe onze kerk er mee om zou gaan. Al gauw werd gedeeld via social media dat er geen kerkdiensten zullen zijn en gezocht wordt naar een alternatief.

Gister kreeg ik een messenger bericht van een van onze dominees:

“Hoi Marieke. Heb je wat tips voordat ik volgende week aan het vloggen sla op de kerktelevisie?”

Natuurlijk geef ik je graag tips om je online te laten zien.
Ik deel deze tips natuurlijk graag met onze dominee, maar ook juist met iedereen die nu in een zelfde soort situatie zit en online gaat verbinden ipv offline.

Een paar tips over hoe je jezelf in beeld kan brengen tijdens een online kerkdienst of andere samenkomst.

Via welk systeem kun je contact krijgen met je gemeente?

Dit kan natuurlijk via bijvoorbeeld een app als kerkomroep of kerkdienstgemist wanneer je dit in de kerk al toepast. Dan zul je wel op deze plek moeten staan om zichtbaar te worden voor je gemeente.

Wanneer je in de gemeente geen app hebt die streamt kun je kiezen voor het programma Zoom, dit is met een paar minuten geïnstalleerd en wanneer je de link deelt met de gemeente kan iedereen aanwezig zijn. Zoom is een prachtige tool om elkaar online te treffen.

Hoe houd je je kijker geboeid?

Het allerbelangrijkste is dat je jezelf blijft. Doe geen dingen die niet goed voelen. Wat wel heel belangrijk is, is dat je in de camera kijkt. Dit voelt misschien heel raar, maar als je in de camera kijkt, heb je echt contact met de kijker. Als de camera in de kerk hoger hangt, kantel dan je gezicht ook iets omhoog.

Doe alsof de gemeente of je allerbeste vriend/vriendin achter de camera zit, zo voelt het niet dat je naar een zwarte bol zit te kijken, visualiseer daar de kijker. Werk je met Zoom, dan is het belangrijk dat je niet naar je eigen ogen kijkt, maar ook de camera bovenin je laptop of webcam. Plak desgewenst je eigen hoofd af om afleiding te voorkomen.

Inkadering van wat in beeld komt

Denk eraan dat je ingezoomd in beeld wordt gebracht door het beamteam. Als je Zoom gebruikt zorg dan ook dat je niet te ver in de achtergrond verdwijnt of te dicht op je scherm zit en je alleen je hoofd ziet. Het mooist is een beetje ruimte boven je hoofd, ogen op de 1/3 lijn en dan t/m je borst in beeld.

Dus zorg dat je niet precies in het midden staat, maar iets hoger dan dat. Kijk ook goed naar de omgeving achter je, dat er niet bijvoorbeeld iets achter je staat wat uit je hoofd groeit.

Het licht

Waarschijnlijk hoef je niks aan het licht te veranderen als je in de kerk via een bestaande app in beeld komt. Wanneer je jezelf via Zoom laat zien is het handig om ervoor te kiezen om voor een raam te gaan zitten, met je gezicht naar het raam toe. Geen zonlicht op je gezicht, maar wel het daglicht wat je gezicht verlicht. Zo heb je geen gekke schaduwen. Een tip als je een plek voor het uitzoeken hebt, draai een rondje met jezelf in beeld om te bekijken wat het licht op je gezicht doet en wat je op de achtergrond hebt staan. Zorg dat deze niet afleidt.

De preek

Blijf in beeld. Wil je een dia laten zien tijdens de preek vergeet dan jezelf niet. Met de meeste software kun je het dia laten zien en jijzelf klein onderin beeld zetten.

Je kan ook goed attributen meenemen en laten zien, maak het interessant voor de kijker om door te kijken. Geen must, maar werk je hier graag mee, blijf dat doen. Als je de diepte induikt met de inhoud en je stem blijft de kijker net zo geboeid. Maak het niet eentonig. En vertrouw in je eigen kunnen, want in de kerk blijven wij ook geboeid!

Heb je nog vragen?

Loop je ergens tegenaan? Stel gerust je vraag. Dat kan hier, of via een privé bericht. Als ik je kan helpen doe ik dat graag.

Veel plezier
Ik hoop dat je vertrouwen mag ontvangen van onze Heer dat je dit kunt. Probeer van deze nieuwe manier online manier te genieten. Ik ben blij dat deze technieken bestaan en we ondanks deze situatie met onze gemeente contact kunnen houden én we ons kunnen blijven verbinden met elkaar.

Succes!

Marieke

Wie ben ik dat ik je dit kan meegeven

Ik ben Marieke en help ondernemers zichtbaar te worden middels fotografie, maar ook jezelf in beeld brengen met selfies en video’s. Ik geloof dat God ons allemaal unieke talenten en karaktereigenschappen heeft gegeven en dat wij deze mogen laten zien. Voel dus geen schaamte, maar wees trots op je authenticiteit.

Voel dit wanneer je nu (i.v.m. Corona) online gaat kerken

Wanneer je dominee of spreker bent en deze blog je mag helpen, voel dan ook dat de gemeente altijd al naar jou kijkt. Wij kijken jou altijd aan. Jij bent degene die normaal niet naar 1 punt kijkt, maar wij voelen wel dat jij dit ons (via God) mag verkondigen. Het is nu anders zonder je gemeente live voor je neus, maar weet dat er velen naar je zitten te kijken. Net als anders.

Met onze geloofsgroep hebben wij al afgesproken om bij elkaar thuis de dienst samen te gaan bekijken, dus ook nu zorgt God, de gemeente, alle mensen, voor verbinding. Weet dit.

Fijn dat je deze blog hebt gelezen, ik hoop dat ik je heb mogen inspireren en motiveren om in deze tijd online te verbinden met je gemeente of andere samenkomst. Je vragen mag je mailen, ik ontving veel spam in de reacties.